Gastronomische selectie cider die eind 2024 is ingezet bij het hoog beoordeelde restaurant Sepia in Groningen (door NRC en de Volkskrant) voor hun Nordic Cuisine pairing menu.
Enkele van de gerechten waar deze cider bijkwamen, waren Gepofte Aardpeer & Bisque Zeevenkelsaus en Wilde Waddenzeebaars & Rodekool met een 'barbecue-mossel'.
Dit culinair ciderpakket bevat zes flessen prachtige Noordse drank, gastronomisch in te zetten, maar ze zijn stuk voor stuk op zichzelf fantastisch gemaakt en ook zo te drinken. Cheers!
Van links naar rechts:
* Lindheim Ølkompani Passiflora (75cl / 7% alc.) uit Noorwegen, een blend van cider uit 2020 en 2021, een deel van de blend heeft zowel spontane als malolactische fermentatie ondergaan. Sepia: Gepofte aardpeer en Tartaar van rivierkreeft.
*Lindheim Ølkompani Sol (75cl / 7% alc.) is een mix van verschillende boerderijappels die spontaan zijn gefermenteerd en gemasseerd op pruimen, zure kersen en duindoorn gedurende drie maanden. Sepia: Biettartaar met vlierbeskappertjes, vossenbessenvinaigrette gerookte zeesla en lijnzaadcrackers.
* Jaanihanso HQ (Honey & Quince) uit Estland (75cl / 9% alc.). Een klassieke, op fles gefermenteerde, mousserende wijn gemaakt van verse appels, bloeiende kweepeer en lokale honing. Een feestelijke drank met een sterk noords karakter. Sepia: Koolrabi met parelgortrisotto, boerenkool en haringeitjes.
* Ribes Artica (75cl / 9% alc. / Vintage 2017). Deze sprankelende zwartebessenwijn is het resultaat van een samenwerking tussen Arctic Winery in Zweden en Cold Hand Winery in Denemarken. De wijn is gemaakt van smaakvolle zwarte bessen uit Luleå in Noord-Zweden. De basiswijn is gefermenteerd bij Arctic Winery, en daarna verder vergist op fles, vier jaar nagerijpt en gedegorgeerd bij Cold Hand Winery nabij Randers in Jutland.
De wijn is halfdroog, aangenaam fris en prachtig wijnachtig met heerlijke zwartebessentonen. Goed in te zetten bij wild, paddenstoelengerechten, kazen en charcuterie, en bij Sepia bestond het gerecht uit: Gerookte vis, garum, eekhoorntjesbroodpuree, palmkool en gefermenteerde knolselderij.
* Cold Hand Winery Vinter (75cl / 9,6% alc. / Vintage 2020) is een halfdroge mousserende cider van meer dan 30 soorten appels (handappels, kookappels en bittere ciderappels), alle geteeld in Denemarken. Sepia: Wilde Waddenzeebaars met gefermenteerde rode kool, hazelnootolie, en mossels.
*Jaanihanso Ice Cider (37.5cl / 12% alc.) Deze biologische ice cider wordt gemaakt in de diepe winter door het appelsap in te vriezen voordat de fermentatie begint. Dit concentreert de rijke, intense smaken en weerspiegelt het zoete en zure karakter van Estse appels. Het kan puur worden gedronken of als basis voor een cocktail. Deze ice cider is 4 jaar gerijpt in cognacvaten. Vintage 2019. Sepia's dessert: Ijs van hooi, gekonfijte gele biet, citroencake en dennennaaldenolie.
Uiteraard is de waarde van het pakket in de Scandinavische landen zeker wel 140 euro, mede vanwege de accijns daar!